FESTIVALUL UNIVERSITĂȚILOR DE TEATRU

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, prin Departamentul de Artă Teatrală și Teatrul Național „Radu Stanca”, organizează anual Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural, cea mai importantă manifestare de gen din Europa, care propune publicului spectacolele de referință ale școlilor de teatru din întreaga lume.

Spectacolele studenților sunt supuse unui proces de selecție, realizat de către un board de experți internaționali, profesori în universități de prestigiu, precum și de Consiliul Departamentului de Artă Teatrală din ULBS, astfel încât mediul universitar românesc și publicul larg să poată beneficia de experiența unor produse artistice realizate și reprezentate public la un nivel de excelență.

Obiectivele ediției:


  • Promovarea multiculturalismului
  • Promovarea dimensiunii practice a învățământului teatral sibian, prin cooperarea dintre cele trei specializări de licență ale Departamentului de Artă Teatrală din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (Actorie, Coregrafie, Teatrologie-Management cultural). Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural este singura manifestare de acest gen din lume care este organizată și derulată de către studenți, masteranzi și doctoranzi, din perspectiva programei lor didactice, sub coordonarea cadrelor didactice de specialitate.
  • Desfășurarea unui Sezon de Ateliere de artele spectacolului, care, în 2022, propune participanți de renume la nivel mondial.
  • Desfășurarea unui Program editorial. Anual, Departamentul de Artă Teatrală din ULBS este preocupat de desfășurarea unui program editorial coerent, ale cărui principale repere sunt: Antologia de texte pe tema Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (ediție bilingvă); Antologia pieselor reprezentate în secțiunea „spectacole-lectură” (ediție bilingvă); Conversații culturale (editată în parteneriat cu Leeds Beckett University, Marea Britanie, ediție bilingvă); Aplauze – ziarul festivalului, compus din cronici de spectacol, editat bilingv.
  • Secțiunea Spectacole-lectură. Departamentul de Artă Teatrală, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, prin Radio România Cultural, realizează un demers unic în peisajul european al învățământului teatral. Conectați la dimensiunea editorială a tendințelor actuale din dramaturgia europeană (și nu numai), studenții, masteranzii și doctoranzii școlii sibiene de teatru, sub coordonarea artistică a unui cadru didactic de specialitate, interpretează piesele din Antologia pieselor reprezentante în secțiunea „spectacole-lectură”, în cadrul unui spectacol inedit.

Coordonator: Luminița Bîrsan, luminita.birsan@sibfest.ro