Jan Lauwers

Constantin Chiriac:
„Una dintre cele mai provocatoare personalități ale teatrului european, prezent cu spectacole pentru a treia oară la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, fondatorul Need Company, Jan Lauwers primește o stea pe Aleea Celebrităților pentru cei 30 de ani de pionierat între „a juca” și „a interpreta”, pentru creația sa atât de specială recunoscută de publicul și critica de specialitate europeană prin nenumărate premii.”

Jan Lauwers (n. 1957 la Anvers) este un artist activ în aproape toate mediile de expresie. În ultimii 30 de ani, a devenit cunoscut pentru spectacolele sale inovatoare alături de Needcompany, companie înființată la Bruxelles în 1986. În această perioadă, artistul a creat o mulțime de opere, prezentate la BOZAR (Bruxelles), la McaM (Shanghai), dar și în alte spații. În perioada 2009-2014, Needcompany a beneficiat de programul de rezidență artistică al Burgtheater, Viena. În 2012, Jan Lauwers a fost distins cu Ordinul de merit „Crucea de aur” a Republicii Austria. În 2014, la Bienala de la Veneția, a primit Leul de aur pentru întreaga activitate artistică, fiind primul belgian distins cu acest premiu la categoria teatru. În 2018, la Festivalul de la Salzburg, a avut loc primul spectacol de operă de Jan Lauwers, „L'incoronazione di Poppea”.

Jan Lauwers a studiat pictura la Academia de arte din Gent. La finalul anului 1979, a strâns mai mulți oameni în jurul său, punând bazele Epigonenensemble. În 1981, grupul s-a transformat în colectivul Epigonentheater zlv și a luat cu asalt lumea teatrului cu cele șase producții ale sale. Astfel, Jan Lauwers s-a alăturat mișcării pentru schimbare radicală din Flandra de la începutul anilor ‘80, devenind totodată cunoscut pe plan internațional. Colectivul Epigonentheater zlv a prezentat un tip de teatru direct, concret și extrem de vizual, având ca elemente structurale muzica și limbajul.

Jan Lauwers are nevoie de companie. Alături de Grace Ellen, a fondat Needcompany. Trupa de artiști a lui Jan Lauwers și Grace Ellen este unică și foarte versatilă. În 2001, Maarten Seghers a devenit membru al Needcompany. Pe lângă prezența de neconfundat în creațiile lui Jan Lauwers și Grace Ellen Barkey, compozițiile muzicale ale lui Seghers reprezintă o contribuție esențială la producțiile acestora.

De la înființarea Needcompany în 1986, atât spectacolele, cât și artiștii acesteia au caracter internațional. Încă de atunci, toate spectacolele au fost prezentate în mai multe limbi. Primele producții erau foarte vizuale, însă în următoarele, linia narativă și tema au dobândit tot mai multă importanță. Creațiile lui Lauwers au fost etichetate drept post dramatice, artistul redefinind acest termen în ultimii ani. Una dintre trăsăturile cele mai importante ale acestor creații este interpretarea cerebrală, transparentă și paradoxul dintre „a juca” și „a interpreta”.