Hideki Noda

Dramaturg, regizor, actor. S-a născut în Nagasaki în 1955; în iulie 2009, a fost numit director artistic al Tokyo Metropolitan Theatre, iar în prezent, predă la Tama Art University. Noda a înființat prima sa companie de teatru, Yume no Yuminsha (Dreaming Bohemian), când încă era student la Universitatea din Tokyo, și a produs multe spectacole apreciate.
În 1992, a plecat să studieze la Londra. La întoarcere, în 1993, a pus bazele companiei de producție NODA MAP. De atunci, a creat multe spectacole de succes, precum: Kill, Pandora no kane (Pandora’s Bell), Oil, Akaoni (Red Demon), THE BEE, THE DIVER, Caractere, Egg, Gekirin și Footprint Princess. A colaborat cu actorul kabuki Nakamura Kanzaburo XVIII, a adaptat piese kabuki și a regizat spectacole bazate pe versiuni originale proprii ale unor piese Kabuki, cum ar fi: Tragedy of Togitatsu, Nezumikozo etc. În plus, Noda se implică activ în producții internaționale, colaborând cu actori britanici, thailandezi și coreeni. A câștigat multe premii importante de teatru în Japonia, inclusiv Premiul Asahi (2009). În octombrie 2009, a fost numit Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE), iar în iunie 2011, a fost decorat cu medalia cu panglică purpurie pentru contribuția sa la educație și cultură. În 2023 a fost recompensat cu Distinguished Artist Award din partea International Society for the Performing Arts. A fost în multe turnee peste tot în lume.


Constantin Chiriac:
,,Personalitate complexă a lumii teatrale japoneze și mondiale, cel mai mare artist al Japoniei, actor, regizor, dramaturg, profesor și director de teatru, Hideki Noda primește o stea pe Aleea Celebrităților pentru caracterul revoluționar al artei sale, în dialog cu marile mișcări teatrale ale lumii.''



Stea acordată cu sprijinul: JTI