Catedrala Luterană Evenghelică ,,Sf. Maria”
Piața Albert Huet FN, Sibiu 550182, Romania

Situată în Piaţa Albert Huet, este unul dintre cele mai impresionante lăcaşuri de cult gotice din România. Era înconjurată de o bazilică romanică (secol XII), un cimitir, capele şi o şcoală. 


Biserica Parohială Evanghelică (secol XIV - XVI) este prevăzută cu un masiv turn-clopotniţă cu o înălţime de 73,34 m, care o face vizibilă din aproape orice colţ al Sibiului. Turnul pe şapte nivele prezintă patru turnuleţe pe colţuri, semn că oraşul avea pe vremuri dreptul de condamnare la moarte. 


Balconul de pe latura sudică adăpostește claviaturile grandioasei orgi electropneumatice, în fața căreia se află un prospect realizat în 1672 de meşterul slovac Johann West. Noua orgă a fost construită de către firma Wilhelm Sauer (Frankfurt/Oder) şi montată în biserica sibiană în anul 1915. 


Un alt punct de atracţie al bisericii îl reprezintă cristelniţa de bronz, aflată în axul bisericii, pe suprafaţa căreia sunt realizate 228 de plachete în relief, multe dintre ele fiind reprezentări figurative de influenţă bizantină. Cristelniţa are formă de potir cu talpă, picior, nod şi bazin şi datează din anul 1438, fiind opera unui meşter Leonhardus.

*credit foto: Rareș Helici