Recomandări FITS30, 26 iunie 2023

De la ora 10:00, în Piața Mare, sărbătorim Ziua Drapelului Național alături de structurile militare din Garnizoana Sibiu, iar evenimentul se va încheia cu defilarea gărzii de onoare. 

 După ce s-au plimbat prin jurul Sibiului și au stârnit hotote de râs, simpaticii șobolani (RATS) de la Campi Qui Pugui (Spania) invadează, în sfârșit, și orașul, pe Pietonala Nicolae Bălcescu, de la ora 12:00. Atenție! Voia bună răspândită de ei e contagioasă!
 De la 12:45, pe aceeași Pietonală Nicolae Bălcescu publicul FITS are ocazia de a se întâlni cu cei doi Veseli și pufoși de la Opakar (Spania), mult-așteptați la Festival!

Romeo și Julieta, de data aceasta în viziunea regizorală a lui Andriy Zholdak, cel care, de altfel, și-a pus semnătura și pe scenografie (alături de Daniel Zholdak), muzica, lumini, video și scenariu, se vede de la ora 16:00 la Sala Mare a TNRS.
Readaptare modernă a textului shakespearian, spectacolul bine-cunoscutului „copil teribil” al teatrului european este o experiență poetică despre abisurile sufletului tânăr și despre forța sa de a-și găsi salvarea prin iubire.
De altfel, tot Shakespreare, însă Macbeth/ O căsnicie de pomină, este și propunerea trupei Tiyatro BeReZe (Turcia), la Sala Studio a TNRS, de la ora 21:00.

La ora 17:00, la Filarmonica de Stat, FITS ne oferă o altă montare pe baza unui text clasic, de data aceasta este vorba de Molière și  Căsătoria cu de-a sila, de la Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale (Moldova).

Juan Carlos Avecilla Flamenco Dance Company (Spania) prezintă Flamenco Fusion în Piața Habermann de la ora 19:30 și de la ora 21:45, un spectacol care concentrează esența tradiției dansului spaniol – dansul stilizat, dansul bolero și flamenco. Trei stiluri de dans complet diferite, dar care se contopesc perfect.
Acordeoniștii este un spectacol muzical și coregrafic jucat de aproape 200 de ori în cinci ani de către artiștii Ça Va Valser (Franța). Încă două reprezentații se adaugă acestui palmares, de la 19:00 și 21:15, pe Pietonala Nicolae Bălcescu. Un spectacol menit să fie vizionat, ascultat, dar, mai ales, dansat!

De la ora 20:00, la Fabrica de Cultură UniCredit, Sala Lulu, vedem Mamă, în regia Marianei Cămărășan, cu Diana Văcaru-Lazăr și Cendana Trifan, care, pentru aceaastă interpretare, a primit Premiul pentru rol secundar UNITER 2023.

Conferințe:
 
ora 10:00 - Therme Forum: Teatru și arhitectura: Perspective Globale: Miracol (Online)
ora 14:00 - Octavian Saiu în dialog cu Constantin Chiriac (Filarmonica de Stat)
ora 14:00 – se reia seria Conversații Culturale de la Atrium Café - eveniment inclus în agenda Bursei de spectacole, care se deschide mâine. Gazde: Teresa Brayshaw și Lisa Kendall de la Universitatea Leeds Beckett (UK)