Recomandări FITS30, 30 iunie 2023

Vineri, 30 iunie, la ora 14:00, la Centrul Cultural Habitus, publicul poate urmări spectacolul-lectură Cuplu, de Edna Mazya, în regia lui Bogdan Sărătean. La discuția de după spectacol participă Ovio Olaru, Miruna Ciocoi Pop Vecsei și Horia Ghibuțiu.

FAUST: tribut, spectacolul Yamamoto Noh Theater, se vede la Filarmonica de Stat Sibiu de la ora 16:00 și de la ora 21:00. Foarte rar una dintre cele mai reprezentative povești ale spiritului occidental a vibrat cu atâta intensitate în mulajul riguros al teatrului Noh!

De la ora 17:00, la Teatrul Gong (parter), vedem chiar la el acasă spectacolul Dovedește. O poveste virală: într-o lume a fake news-urilor și a teoriilor conspiraționiste intens mediatizate, acest spectacol explorează limitele toleranței și necesitatea de a fi empatici.

De neratat MAKOM 30. Sărbătoarea dansului, de la Vertigo Dance Company (Israel), la Centrul Cultural „Ion Besoiu”, ora 19:00. Ritualic și extatic, MAKOM un poem coregrafic excepțional semnat de una dintre cele mai mari companii de dans din lume.

Tot de la ora 19:00, la Teatrul Gong (etaj), Teatrul Dramaturgilor Români prezintă Nuntă în cer, o călătorie în mitul eternului feminin, o poveste despre dorul cel mai profund – pierderea și (re)găsirea sufletului-pereche, în care avem ocazia să-I revedem pe Lari Giorgescu și Richard Bovnoczki. S-a suplimentat numărul de locuri, așa că vă așteptăm la spectacol!

La Sala Mare TNRS, de la ora 20:00, Bolnavul închipuit sau tăcerea lui Molière (Théâtre National de Bretagne - Franța) ne vorbește despre vindecarea a două suflete într-o poveste memorabilă despre iubirea care este mai presus de moarte.

Pe scena din Piața Mare, de la ora 20:00, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” ne prezintă Miracolul tradițiilor românești, o călătorie muzical-coregrafică în zone etnografice ale României, valorificând elemente de cultură tradițională românească aflate în patrimoniul UNESCO: cămașa cu altiță, doina, jocul fecioresc, călușul, prezentate din perspectivă tradițională și contemporană.

Pietonala Nicolae Bălcescu se va umple de veselie și culoare începând cu ora 22:00, alături de Coquelicot Balloons (Franța) și ale lor Povești cu baloane. Spectacolul continua și în Pița Mare, de la ora 22:30

Conferințe

ora 10:00, Filarmonica de Stat: Conferința de presă FITS 
ora 13:00, Piața Huet: Therme Forum. Teatru și arhitectură. 
Sustenabilitate culturală – legătura magică dintre identitate, sentimentul de apartenență, arhitectură și arte. 
Moderator: Tateo Nakajima
Vorbitori: Adam Flatto, Robert Hanea, Robbie Hammond

ora 14:00, Piața Huet: Therme Forum. Teatru și arhitectură. 
Rolurile sectorului public vs cele ale sectorului privat în artele vizuale – perspective interculturale și sectoriale. 
Moderator: Ruth Pelopida
Vorbitori: Robert Hanea, Ricky Burdett

ora 17:00, Filarmonica de Stat: Matei Vișniec în dialog cu Constantin Chiriac, Ioan Cristescu și Simona Modreanu. 
Lansare de carte 
George Banu, Privirea de aproape, Editura Junimea, 2023
George Banu, Ultima oară, Editura Muzeului Literaturii Române, 2023