• RO
  • EN
  •   Despre noi

     Știri


     Aplicație


     Întrebări Frecvente


     Echipa


     Festivalul in cifre


     Testimoniale

     Cum puteți aplica pentru FITS?

    Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este un eveniment ce promovează excelența în artele spectacolului. Selecția evenimentelor care fac parte din programul festivalului se face la recomandarea comisiei artistice, iar participarea la festival este posibilă doar pe baza unei invitații oficiale. 
      Mai mult

     

    INFO CALL FITS #ONLINE

    Tel. 0728 048 830

     Scurt istoric

    În 1993, un grup condus de Constantin Chiriac, actor la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, s-a hotărât să dăruiască orașului un Festival de teatru. Un demers pornit exclusiv din dragostea de oraș, dragostea de teatru și dorința de a oferi comunității un reper, un motiv de mândrie și bucurie.
      Mai mult

  •   Video
  •   Arhivă ediții
  •   Contact

      Biroul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu


     Teatrul Național Radu Stanca Sibiu
    Bvd. Corneliu Coposu nr. 2
    550245 Sibiu, România

     +4 0269 210 092

     +4 0269 210 532


     Preşedinte Festival
    Constantin Chiriac
      tnrs@sibfest.ro


     coordonator evenimente și programare indoor
    Vicențiu Rahău
      vicentiu.rahau@sibfest.ro

     coordonator evenimente și programare outdoor
    Dan Bartha
      dan.bartha@sibfest.ro

     Tehnic
      tehnic@sibfest.ro


     presă
    Mihai Zugravu 
      mihai.zugravu@sibfest.ro


     sponsori
    Ioana Paștiu
      ioana.pastiu@sibfest.ro


     Bursa de Spectacole
    Eliza Ceprăzaru
      eliza.ceprazaru@sibiuartsmarket.ro

      Coordonator al Programului de Voluntariat
    Andrada Grosu
      andrada.grosu@sibfest.ro

     Scrie-ne

    În cazul în care nu ați găsit răspunsul dumneavoastră în secțiunea Întrebări frecvente, ne puteți contacta folosind formularul de mai jos:



  •   Aleea Celebrităților
  •   Bursa de Spectacole
  •   Voluntariat

  știri

   5 iunie 2014

   Ioana Mălău

Wajdi Mouawad - spectacole lectură, film și carte la FITS 2014

Întâlniri cu mari regizori de teatru, piese premiate în lectură, filme originale ale unora dintre cei mai bine cotaţi artişti şi cele mai noi şi interesante apariţii editoriale în domeniul artelor spectacolului sunt prezentate zilnic în programul de evenimente speciale ale Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (6-15 iunie).

FITS 2014 aduce un maraton de evenimente unice la Sibiu, de neratat, care aduc aproape de public la crème de la crème a lumii artelor spectacolului în conferinţe speciale, spectacole lectură, precum şi prin programul de filme şi lansări de carte.

Wajdi Mouawad, artist asociat al Festivalului de la Avignon în 2009, şi una dintre cele mai originale voci în peisajul dramaturgiei contemporane, deschide programul de evenimente speciale printr-un spectacol lectură şi un dialog cu reputatul eseist şi teoretician de teatru George Banu, vineri, 6 iunie, începând cu ora 13:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica“. Programul dedicat prezentării acestui artist la Sibiu, continuă şi sâmbătă, 7 iunie, ora 16:00, la Sala Studio Astra Cinema (Piaţa Mică, nr. 11 ) prin proiecţia filmului „Incendii“, nominalizat la Premiile Oscar în 2011 la categoria „Cel mai bun film străin“ şi regizat de Denis Villeneuve , după o piesă a lui Mouawad. Wajdi Mouawad s-a născut în Liban. Familia sa a părăsit ţara din cauza războiului civil şi s-a stabilit mai întâi în Franţa, apoi în Canada, unde Mouawad a studiat actoria la Şcoala Naţională de Teatru din Montréal. „Ca regizor, dramaturg şi actor, spectacolele lui Mouawad puse în scenă în Franţa şi Quebec, în ultimii cincisprezece ani, sunt printre cele mai puternic angajate opere ale teatrului de limba franceză contemporan, iar poziţia feroce a artistului ca intelectual în spaţiul public serveşte ca apel în apărarea practicilor artistice din aceste ţări.” (TheatreForum, No. 35). Artistul este recunoscut şi pentru că a refuzat cel mai prestigios premiu pentru teatru din Franţa, premiul Molière, în semn de protest faţă de lipsa de interes a regizorilor de teatru francezi pentru dramaturgia contemporană.

Piesa „Ceruri” (traducere Vlad Russo) a fost prezentată la Festivalul de la Avignon şi reprezintă ultima parte a tetralogia „Sângele făgăduielilor“. „Frumuseţea va salva lumea“, spunea prinţul Mîşkin. După nici o sută de ani, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, Theodor Adorno se întreba dacă poezia mai era cu putinţă după ororile prin care omenirea abia trecuse. Nu ştiu dacă Wadji Mouawad a avut în minte sentinţa personajului dostoievskian sau chinuitoarea întrebare a filozofului german, dar piesa lui împinge dezbaterea aceasta până la ultimele consecinţe: acolo unde disperarea aruncă în aer totul şi face ca orice şansă de salvare să devină caducă. Este ceea ce Mouawad ne îndeamnă, cred, să citim în subtextul replicii unuia dintre personajele sale din Ceruri: „Poezia şi frumuseţea pot deveni distrugere“, afirmă Vlad Russo, despre piesa prezentată în premieră în ţară de actorii Teatrului Naţionala „Radu Stanca” şi studenţii Departamentului de Artă Teatrală din Sibiu. Evenimentul este moderat de Cătălin Ştefănescu, realizatorul emisiunii Garantat 100%, avându-i ca invitaţi speciali şi ghizi în poetica autorului pe Mirella Nedelcu Patureau, specialist în scriitura teatrală modernă şi semnatara de peste 15 ani a cronicii de teatru pentru Radio France International România, şi Vlad Russo, autorul unora dinte cele importante traduceri, pentru editura Humanitas, din autori precum Ionesco sau Milan Kundera.

Spectacolul lectură este urmat de un dialog intim, care va arată şi dimensiunea unei prietenii şi înţelegeri comune de peste 20 de ani, între Wajdi Mouawad şi George Banu, sub titlul„Singuri“, despre biografie şi legătura ei cu ficţiunea scenică. Filmul „Incendies “ a fost nominalizat la premiile  Oscar 2011, categoria cel mai bun film străin, şi  la Festivalul de Film de la Veneţia a câştigat Premiul pentru „Cel mai bun film“, secţiunea Venice Days. Adaptare după scenariul lui Wajdi Mouawad, „Incendii” este o poveste emoţionantă care transpune ororile războiului la un nivel foarte personal, dezvăluind într-un mod puternic şi poetic urmele adânci şi de neşters ale violenţei şi forţa miraculoasă a dorinţei de supravieţuire. Proiecţia are loc sâmbătă, 7 iunie, ora 16:00, Sala Studio Astra Cinema (Piaţa Mică, nr. 11 ).


      © sibfest

Tweet

  video

  info

Follow us on Facebook
Follow us on Twitter
Follow us on Pinterest
Follow us on YouTube
RSS Feeds

Quick menu

  • Cum puteți aplica pentru FITS?
  • Bilete
  • Bursa de Spectacole de la Sibiu
  • Teatrul Național RADU STANCA Sibiu
  • Despre Sibiu

Disclaimer

  • Termeni și condiții
  • Politica Cookies
  • Regulament evenimente
  • Întrebări frecvente
  • Regulament protectia datelor personale
  • Achiziții publice

© FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE TEATRU DE LA SIBIU - 2013 Toate drepturile rezervate.

sibfest.ro este optimizat pentru:
      

Layout deAdMAR
Powered by PureQuad