
INFO CALL FITS #ONLINE
Tel. 0728 048 830
știri
11 Februarie 2016
Cristina Ghinea
Am primit foarte multe solicitări din partea iubitorilor de teatru și, la începutul lunii ianuarie am decis prelungirea înscrierilor cu încă o lună. În primele şase zile din perioada de prelungire s-au înregistrat aproximativ 80 de aplicaţii, ceea ce confirmă popularitatea Programului de Voluntariat. Ca în fiecare an, Programul s-a bucurat în perioada înscrierilor de numeroase solicitări. S-au înregistrat peste 400 de aplicaţii, din care 65 au fost din afara Sibiului, în special din Bucureşti, Timişoara şi Arad. Foarte mulți aplicanți sunt elevi sau studenți la teatru, teatrologie, actorie, facultăţi de profil sau la cursuri opţionale de teatru, organizate în şcoli, a declarat Liliana Lirca, coordonatoarea Programului de Voluntariat.
PV este o școală non-formală care susţine educaţia formală, încurajând şi evidenţiind necesitatea educaţiei în rândul tinerilor. Pentru voluntarii selecționați urmează o perioadă de pregătire, structurată diferit în funcție de rezidența acestora, astfel: voluntarii locali vor face instructajul în perioada 15 februarie - 15 mai 2016, în cadrul unor cursuri interactive desfăşurate la Facultatea de Litere şi Arte, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, iar pregătirea voluntarilor din afara orașului se va face online prin transmiterea materialelor suport şi a testărilor, urmând ca în momentul sosirii acestora în Sibiu (5 iunie) să recupereze partea practică. Instructajul voluntarilor este obligatoriu şi se va concretiza prin cursuri de pregătire generală despre Festival, Sibiu, Programul de Voluntariat şi cursuri de pregătire specifice, pe departamentul în care voluntarul va fi repartizat. Activitatea efectivă a voluntarilor locali va începe pe data de 25 mai, iar pentru cei din afara orașului activitatea va începe din 5 iunie.
Programul de Voluntariat este organizat pe departamente, cele la care s-au înregistrat cele mai multe aplicații fiind: Departamentul Companii şi VIP-uri, Departamentul Infodesk, Departamentul Afişaj şi Departamentul Ticketing şi Plasare, demonstrând dorinţa tinerilor de a interacţiona şi de a crea dialogul necesar evoluţiei personale şi sociale, a declarat Liliana Lirca.
Certificarea activităţii de voluntar în cadrul Programului de Voluntariat al FITS se va face prin semnarea contractelor de voluntariat, eliberarea de certificate şi înmânarea de diplome de voluntari FITS, care îi pot ajuta pe tineri pe viitor, la angajare, alături de experienţa propriu-zisă.
Fiecare voluntar din cadrul PV urmează să primească înainte de începerea evenimentului un tricou de voluntar FITS personalizat, un ecuson nominal, apă şi hrană pe toata perioada în care acesta îşi desfăşoara activitatea, conform unui program de activitate zilnic, stabilit de comun acord.
Mai multe detalii legate de departamente şi atribuţiiile voluntarilor pe departamente le puteţi găsi pe platforma online a Programului de Voluntariat, www.proiect1200.ro şi pe platforma online a festivalului, www.sibfest.ro.
Din experienţa personală:
Prima mea experienţă cu festivalul a fost ca spectator în 2012 când m-am mutat în Sibiu, am privit cu mare admiraţie implicarea voluntarilor care roiau în jurul meu în timp ce eu alergam ca spectator de la o locaţie la alta, de la un spectacol la altul. Astfel, în 2013 am aplicat ca voluntar, am trecut prin aceleași etape de pregătire, testare și activitate efectivă, împărtăşind entuziasmul și veselia de a fi voluntar FITS (Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu).
Sunt niște trăiri ca voluntar pe care nu le pot exprima în cuvinte, această experienţă trebuie trăită.
Liliana Lirca
© Paul Baila
video
info