• RO
  • EN
  •   Despre noi

     Știri


     Aplicație


     Întrebări Frecvente


     Echipa


     Festivalul in cifre


     Testimoniale

     Cum puteți aplica pentru FITS?

    Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este un eveniment ce promovează excelența în artele spectacolului. Selecția evenimentelor care fac parte din programul festivalului se face la recomandarea comisiei artistice, iar participarea la festival este posibilă doar pe baza unei invitații oficiale. 
      Mai mult

     

    INFO CALL FITS #ONLINE

    Tel. 0728 048 830

     Scurt istoric

    În 1993, un grup condus de Constantin Chiriac, actor la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, s-a hotărât să dăruiască orașului un Festival de teatru. Un demers pornit exclusiv din dragostea de oraș, dragostea de teatru și dorința de a oferi comunității un reper, un motiv de mândrie și bucurie.
      Mai mult

  •   Video
  •   Arhivă ediții
  •   Contact

      Biroul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu


     Teatrul Național Radu Stanca Sibiu
    Bvd. Corneliu Coposu nr. 2
    550245 Sibiu, România

     +4 0269 210 092

     +4 0269 210 532


     Preşedinte Festival
    Constantin Chiriac
      tnrs@sibfest.ro


     coordonator evenimente și programare indoor
    Vicențiu Rahău
      vicentiu.rahau@sibfest.ro

     coordonator evenimente și programare outdoor
    Dan Bartha
      dan.bartha@sibfest.ro

     Tehnic
      tehnic@sibfest.ro


     presă
    Mihai Zugravu 
      mihai.zugravu@sibfest.ro


     sponsori
    Ioana Paștiu
      ioana.pastiu@sibfest.ro


     Bursa de Spectacole
    Eliza Ceprăzaru
      eliza.ceprazaru@sibiuartsmarket.ro

      Coordonator al Programului de Voluntariat
    Andrada Grosu
      andrada.grosu@sibfest.ro

     Scrie-ne

    În cazul în care nu ați găsit răspunsul dumneavoastră în secțiunea Întrebări frecvente, ne puteți contacta folosind formularul de mai jos:



  •   Aleea Celebrităților
  •   Bursa de Spectacole
  •   Voluntariat

  știri

   7 iunie 2014

   Oana Stoica

Punct şi contrapunct în teatrul de autor

Cunoscut pentru scenariul filmului "Incendii", libanezul Wajdi Mouawad, naturalizat în Canada este un artist complex. Dramaturg, regizor şi actor preocupat de proximitatea violenţei în viaţa cotidiană şi de modul în care acest lucru reconfigurează existenţa, Wajdi Mouawad construieşte în "Singuri", un performance bazat pe o monodramă, drama unui bărbat aflat în comă în urma unui atac cerebral. Prizonier într-un trup care nu îl mai ascultă, personajul percepe, de fapt, o realitate inversată. În prima jumătate de spectacol, el continuă să funcţioneze într-un univers aparent real, pentru a devoala apoi o perspectivă distorsionată. Ceea ce el consideră exterior se dovedeşte a fi interior, ce se petrece în afara lui este, de fapt, înăuntru, în memorie. Jocul cu umbra este spectaculos în concept. În timp ce personajul, în realitatea sa (care nu este şi a celorlalţi), se aşează pe pat, umbra sa se ridică şi îi continuă existenţa în altă realitate.

O altă miză a spectacolului este relaţia fiu – tată, un fragment de sindrom oedipian. Relaţia dificilă, conflictuală este configurată prin parabola biblică a "întoarcerii fiului risipitor", aşa cum este ea reprezentată de Rembrandt într-o pictură aflată la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg. Spectacolul pune problema identităţii, a definirii de sine în raport cu părinţii, cu matca. Orbirea duce la asumarea identităţii căci a nu vedea în afară înseamnă a vedea profund înăuntru. Finalul spectacolului reface "Întoarcerea fiului risipitor": contorsionata căutare de sine este exprimată printr-o frenetică şi haotică desenare a pereţilor - limite ale eu-lui - cu tuburi de vopsea care sfârşesc prin a alcătui, surprinzător din perspectiva haosului "creaţiei" , pictura lui Rembrandt în care performerul se integrează.

Ceea ce este interesant la FITS este faptul că pune alături, în dialog, involuntar poate, artişti cu estetici şi interese diferite. De la conceptualismul lui Wajdi Mouawad am trecut direct în clasicul updatat al lui Lev Dodin. Gurul teatrului clasic de la Sankt Petersburg (iată o altă conexiune cu spectacolul "Singuri") a prezentat piesa lui Schiller, "Intrigă şi iubire" într-o formulă austeră, în alb şi negru (de fapt, crem şi negru, imaginea arată ca fotografiile sepia) care porneşte, scenografic, cu scena goală şi se alimentează pe parcurs cu mese şi scaune ce construiesc un traseu dramatic pentru personaje şi dezvoltă acţiunea. Este interesantă construcţia scenelor, modul în care se face legăturile între ele, cum alunecă, practic, una în alta, cu personaje care se "preling" dintr-o situaţie în alta. Nu doar că acest glisaj dramatic coagulează organic spectacolul, dar creează şi impresia unui voyeurism sinistru. Astfel, cele două teme ale piesei, maşinaţiile politice şi iubirea se întersectează, ba mai mult, se suprapun, se parazitează una pe alta: scenele de dragoste sunt atent şi vizibil supravegheate şi în acelaşi timp, ele se insinuează ca un virus în cele politice.

Este interesant cum aceste două spectacole, unul eminamente contemporan, ca tematică şi estetică, cu o structură eterogenă (al lui Wajdi Mouawad) şi altul pe structură clasică, coagulat şi cursiv, ambele excelent interpretate şi purtînd amprenta definitorie a autorilor lor au putut fi vizionat doar la o oră distanţă. Este şi acesta unul dintre meritele FITS. 


      © Viktor Vassiliev

Tweet

  video

  info

Follow us on Facebook
Follow us on Twitter
Follow us on Pinterest
Follow us on YouTube
RSS Feeds

Quick menu

  • Cum puteți aplica pentru FITS?
  • Bilete
  • Bursa de Spectacole de la Sibiu
  • Teatrul Național RADU STANCA Sibiu
  • Despre Sibiu

Disclaimer

  • Termeni și condiții
  • Politica Cookies
  • Regulament evenimente
  • Întrebări frecvente
  • Regulament protectia datelor personale
  • Achiziții publice

© FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE TEATRU DE LA SIBIU - 2013 Toate drepturile rezervate.

sibfest.ro este optimizat pentru:
      

Layout deAdMAR
Powered by PureQuad