• RO
  • EN
  •   Despre noi

     Știri


     Aplicație


     Întrebări Frecvente


     Echipa


     Festivalul in cifre


     Testimoniale

     Cum puteți aplica pentru FITS?

    Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este un eveniment ce promovează excelența în artele spectacolului. Selecția evenimentelor care fac parte din programul festivalului se face la recomandarea comisiei artistice, iar participarea la festival este posibilă doar pe baza unei invitații oficiale. 
      Mai mult

     

    INFO CALL FITS #ONLINE

    Tel. 0728 048 830

     Scurt istoric

    În 1993, un grup condus de Constantin Chiriac, actor la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, s-a hotărât să dăruiască orașului un Festival de teatru. Un demers pornit exclusiv din dragostea de oraș, dragostea de teatru și dorința de a oferi comunității un reper, un motiv de mândrie și bucurie.
      Mai mult

  •   Video
  •   Arhivă ediții
  •   Contact

      Biroul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu


     Teatrul Național Radu Stanca Sibiu
    Bvd. Corneliu Coposu nr. 2
    550245 Sibiu, România

     +4 0269 210 092

     +4 0269 210 532


     Preşedinte Festival
    Constantin Chiriac
      tnrs@sibfest.ro


     coordonator evenimente și programare indoor
    Vicențiu Rahău
      vicentiu.rahau@sibfest.ro

     coordonator evenimente și programare outdoor
    Dan Bartha
      dan.bartha@sibfest.ro

     Tehnic
      tehnic@sibfest.ro


     presă
    Mihai Zugravu 
      mihai.zugravu@sibfest.ro


     sponsori
    Ioana Paștiu
      ioana.pastiu@sibfest.ro


     Bursa de Spectacole
    Eliza Ceprăzaru
      eliza.ceprazaru@sibiuartsmarket.ro

      Coordonator al Programului de Voluntariat
    Andrada Grosu
      andrada.grosu@sibfest.ro

     Scrie-ne

    În cazul în care nu ați găsit răspunsul dumneavoastră în secțiunea Întrebări frecvente, ne puteți contacta folosind formularul de mai jos:



  •   Aleea Celebrităților
  •   Bursa de Spectacole
  •   Voluntariat

  știri

   11 Mai 2017

   Cristina ghinea

FITS ajunge în noi locații: lăcașuri de cult din Sibiu, Mărginime și de pe traseul bisericilor fortificate transilvănene

Programul evenimentelor FITS se extinde, în 2017, și în lăcașurile de cult din Sibiu, Mărginimea Sibiului și traseul bisericilor fortificate transilvănene, creând, astfel, o nouă dimensiune a festivalului, în care sunt prezentate concerte de orgă ale artiștilor români și internaționali.

În Biserica Evanghelică din Cisnădie (Heltau), construită în jurul anilor 1500, există două orgi, una mare - din 1944 - și una mică, ce datează din 1793. Aici, concertul de orgă va fi susținut de către Amalia Goje, membru fondator al formației de muzică barocă „Fonte di Gioia”. Coproducător: Biserica Evanghelică din Cisnădie.

Biserica Evanghelică din Cisnădioara (Michelsberg) deține una dintre cele mai bine conservate orgi din toate bisericile evanghelice din Transilvania, după ce instrumentul a fost restaurat cu succes în 1991. Concertul de orgă este prezentat de Noémi Miklós, membră a formației camerale Flauto Dolce. Coproducător al acestui eveniment este Parohia Evanghelică din Cisnădioara.

În cadrul concertului din Biserica Fortificată din Criţ (Deutsch-Kreuz) - construită în stil neogotic la începutul sec. XIX, pe locul unei alte biserici ce datează din 1270 – Capella Coronensis & Corul Bach al Bisericii Negre prezintă „Musica Poetica - 500 de ani de la Reforma Bisericii”, cu lucrări de Honterus, Schütz, Buxtehude, Bach, Homilius și Hedwig, dirijate de Steffen Schlandt. Orga bisericii evanghelice din Criț, construită de maestrul Johann Thois în anul 1813, a fost complet restaurată de către Fundația Michael Schmidt și redată publicului în anul 2013.

Biserica Evanghelică din Guşteriţa (Hammersdorf) este o biserică fortificată autentică, împrejmuită de ziduri. Orga lăcașului de cult a fost creată de un constructor elvețian de orgi, ce a mai realizat încă cinci instrumente aflate în județul Sibiu. Instrumentul a fost restaurat în 2014, iar acum are utilitatea de orgă bisericească și se folosește regulat în perioada verii.
Înainte de concertul programat la FITS, organistul Jürg Leutert din Elveția va prezenta diverse portrete muzicale și figurative ale îngerilor. Pe lângă orgă, acesta va cânta și la alte instrumente, precum și la voce, pentru a interpreta și a explica conexiunea dintre diferite fenomene acustice și optice.

În Roșia se află una dintre cele mai vechi biserici fortificate, Biserica Evanghelică din Roşia (Rothberg), însă mare parte din fortificație nu mai există. În casa parohială din Roșia locuiește scriitorul și preotul luteran Eginald Schlattner, autorul faimosului roman „Cocoșul Decapitat”. Înăuntrul bisericii se pot observa diferite stiluri arhitecturale: Roman, Gotic, Baroc, Rococo. Orga construită în 1850 reprezintă un antipod respectabil pentru acest punct median liturgic.
Erich Türk prezintă la Roșia toate posibilitățile sonore ale orgii și ghidează publicul de-a lungul diverselor stiluri arhitecturale prin intermediul istoriei muzicii, din 1200 și până în 1900, sau chiar mai târziu.

Biserica Evanghelică din Slimnic (Stolzenburg) nu se află într-o cetate fortificată. Ruinele cetății se află pe deal și oferă o imagine de ansamblu a măsurilor luate de oameni pentru a se apăra împotriva pericolelor, la Slimnic aflându-se una dintre puținele cetăți țărănești din Transilvania. Ruinele au făcut parte din decorul câtorva secvențe din filmul „Nostradamus”, în care a jucat și Gérard Depardieu.
Orga bisericii este realizată de faimosul constructor de orgi, Johannes Hahn, tatăl, din Sibiu. Restaurată complet în 2016, această orgă este unul dintre cele mai bine păstrate instrumente de acest fel.
În cadrul acestui concert, Ursula Philippi va prezenta orga nu doar ca instrument solo, ci și alături de violonista Roxana Bârsan. Toate orgile săsești erau folosite în special pentru a acompania congregația, corul și orchestra.

Parohia Evanghelică din Sibiu este coproducător al concertelor de la bisericile din Gușterița, Roșia și Slimnic.

Prețul biletelor pentru aceste evenimente variază, de la 10 la 20 de lei. Bilete se găsesc la Agenția Teatrală – care, până în data de 16 mai, își mută sediul în foaierul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, bvd. Corneliu Coposu nr. 2 – din reţeaua naţională a magazinelor Germanos, Orange şi Vodafone, Librăriile Humanitas şi Cărtureşti sau online pe www.eventim.ro.

Programul de spectacole al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu poate face obiectul unor modificări, iar varianta actualizată a acestuia va fi disponibilă în timp util pe www.sibfest.ro. Pentru orice informaţii sau neclarităţi vă rugăm să vă adresaţi pe e-mail la ticketing@sibfest.ro.

      © Dragoş Dumitru

Tweet

  video

  info

Follow us on Facebook
Follow us on Twitter
Follow us on Pinterest
Follow us on YouTube
RSS Feeds

Quick menu

  • Cum puteți aplica pentru FITS?
  • Bilete
  • Bursa de Spectacole de la Sibiu
  • Teatrul Național RADU STANCA Sibiu
  • Despre Sibiu

Disclaimer

  • Termeni și condiții
  • Politica Cookies
  • Regulament evenimente
  • Întrebări frecvente
  • Regulament protectia datelor personale
  • Achiziții publice

© FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE TEATRU DE LA SIBIU - 2013 Toate drepturile rezervate.

sibfest.ro este optimizat pentru:
      

Layout deAdMAR
Powered by PureQuad