• RO
  • EN
  •   Despre noi

     Știri


     Aplicație


     Întrebări Frecvente


     Echipa


     Festivalul in cifre


     Testimoniale

     Cum puteți aplica pentru FITS?

    Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este un eveniment ce promovează excelența în artele spectacolului. Selecția evenimentelor care fac parte din programul festivalului se face la recomandarea comisiei artistice, iar participarea la festival este posibilă doar pe baza unei invitații oficiale. 
      Mai mult

     

    INFO CALL FITS #ONLINE

    Tel. 0728 048 830

     Scurt istoric

    În 1993, un grup condus de Constantin Chiriac, actor la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, s-a hotărât să dăruiască orașului un Festival de teatru. Un demers pornit exclusiv din dragostea de oraș, dragostea de teatru și dorința de a oferi comunității un reper, un motiv de mândrie și bucurie.
      Mai mult

  •   Video
  •   Arhivă ediții
  •   Contact

      Biroul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu


     Teatrul Național Radu Stanca Sibiu
    Bvd. Corneliu Coposu nr. 2
    550245 Sibiu, România

     +4 0269 210 092

     +4 0269 210 532


     Preşedinte Festival
    Constantin Chiriac
      tnrs@sibfest.ro


     coordonator evenimente și programare indoor
    Vicențiu Rahău
      vicentiu.rahau@sibfest.ro

     coordonator evenimente și programare outdoor
    Dan Bartha
      dan.bartha@sibfest.ro

     Tehnic
      tehnic@sibfest.ro


     presă
    Mihai Zugravu 
      mihai.zugravu@sibfest.ro


     sponsori
    Ioana Paștiu
      ioana.pastiu@sibfest.ro


     Bursa de Spectacole
    Eliza Ceprăzaru
      eliza.ceprazaru@sibiuartsmarket.ro

      Coordonator al Programului de Voluntariat
    Andrada Grosu
      andrada.grosu@sibfest.ro

     Scrie-ne

    În cazul în care nu ați găsit răspunsul dumneavoastră în secțiunea Întrebări frecvente, ne puteți contacta folosind formularul de mai jos:



  •   Aleea Celebrităților
  •   Bursa de Spectacole
  •   Voluntariat

  știri

   11 Martie 2014

   ZNSB

Dialog cu George Banu

De curând aţi lansat în Franţa cea mai recentă carte, intitulată Parisul personal. O autobiografie urbană, publicată de editura Nemira. Gândindu-ne la legătura dumneavoastră cu Sibiul, pe care aţi apreciat-o întotdeauna ca fiind specială, care ar fi coordonatele (de timp, de spaţiu, dar şi cele afective) care ar compune o autobiografie (urbană) sibiană?

Cu timpul, revenind la Sibiu, s-a constituit evident un „oraş personal”, care îmi permite să „retrăiesc” evenimente şi să „regăsesc” persoane legate de întâlnirile de aici, din fiecare an, la început de vară. Un „oraş personal” nu se poate ivi decât prin integrarea în oraş, în secretele lui, în zilele şi nopţile lui. Astfel se desenează o hartă subiectivă şi.... onirică. „Oraşul personal” e visul ce nu-l uit.

Sibieni sunt primii beneficiari ai Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, având posibilitatea să vadă cele mai multe spectacole. Ca un om care cultivă actul de a privi un spectacol (de teatru, dans etc.), având nenumărate experienţe, cum v-a modificat această îndeletnicire modul de a vedea viaţa, în general?

Ca spectatori, toată lumea ne devalorizează, lăsând să se creadă că nu suntem decât nişte prezenţe pasive. Cu timpul însă am descoperit că dacă scena îmi e necesară, daca vreau să rămân alături de ea, şi eu îi sunt totodată necesar, căci sala e umbra scenei, ecoul său, şi nimeni nu poate trăi fără umbră, cum o aminteşte celebra poveste a lui Peter Schlemihl, omul care şi-a pierdut umbra. Teatrul ne permite această reciprocitate graţie coexistenţei actor/spectator, chiar dacă, evident, modul de prezenţă a fiecăruia e distinct, diferit, specific.

Sibiul se animă şi trăieşte într-un alt ritm pe perioada Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, aşa cum se întâmplă cu mai toate comunităţile care primesc un festival de amploare în mijlocul lor. Consideraţi că acest soi de transformare, chiar şi temporară, pe o perioada de zece zile, modifică în mod esenţial structura respectivei comunităţi?  

Fără îndoială. Un eveniment ciclic, repetat, modifică identitatea oraşului, căci el cultivă o... aşteptare, una care întreţine relaţia afectivă cu existenţa festivalului, la o dată, prealabil, cunoscută. E ca un rendez-vous de dragoste…Viaţa oraşului, pentru mulţi, accede la intensitatea maximă, „orgasmică” în momentul festivalului, e o împlinire şi afectivă şi pasională. Avignon-ul sau Edinburgh-ul, fără festival, sunt nişte oraşe triste... cu toată frumuseţea lor intrinsecă. Festivalul le exaltă.

Nevoia şi plăcerea oamenilor de a asculta poveşti, ştim că vin de pe vremea când primii vânătorii se adunau seara, în jurul focului, împărtăşind între ei întâmplările mai mult sau mai puţin extraordinare pe care le auziseră sau la care luaseră parte. Teatrul se naşte şi din această experienţă, dar mai poate oferii aceeaşi satisfacţie?

Teatrul, dacă e deschis şi uman, ne oferă plăcerea de a ne regăsi ca oameni de o parte sau alta a frontierei, ca oameni prezenţi acolo, vii şi fragili.   

*) material consemnat pentru Zile și Nopți

      © Maria Stefănescu

Tweet

  video

  info

George Banu (n. 22 iunie 1943, Buzău), critic şi om de teatru născut în România şi stabilit la Paris din 1973. A studiat la Academia de Teatru și Film București, coleg de generaţie cu regizorul Andrei Șerban. Profesor la I.E.T. (Institut d’Etudes Théâtrales) la Universitatea Paris III, Sorbonne Nouvelle de la Paris şi la Facultatea de Studii Teatrale de la Universitatea Louvain - la - Neuve din Belgia. În 1990 creează împreună cu Michelle Kokosowski Academia Experimentală de Teatru din Paris, pe care o conduce până în 2001, când Academia îşi încetează activitatea. Secretar general (1985-1992), preşedinte (1994-2000), apoi Președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru. Membru UNITER, Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Arta Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, București, 2006, Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi europene. A primit de trei ori Premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franţa, Premiul de Onoare al AICT – Secția Română în cadrul Galei UNITER, 2012, Premiul Special al Festivalului Shakespeare 2012, oferit de Rotary Craiova Probitas și Rotary Craiova, este membru de onoare al Academiei Române din 2013. Este co-director al revistei Alternatives théâtrales de la Bruxelles şi director al colecţiei „Le temps du Théâtre” la editura Actes Sud din Franţa. Autor a numeroase lucrări consacrate scenei contemporane şi raportului dintre teatru şi pictură.
Follow us on Facebook
Follow us on Twitter
Follow us on Pinterest
Follow us on YouTube
RSS Feeds

Quick menu

  • Cum puteți aplica pentru FITS?
  • Bilete
  • Bursa de Spectacole de la Sibiu
  • Teatrul Național RADU STANCA Sibiu
  • Despre Sibiu

Disclaimer

  • Termeni și condiții
  • Politica Cookies
  • Regulament evenimente
  • Întrebări frecvente
  • Regulament protectia datelor personale
  • Achiziții publice

© FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE TEATRU DE LA SIBIU - 2013 Toate drepturile rezervate.

sibfest.ro este optimizat pentru:
      

Layout deAdMAR
Powered by PureQuad