• RO
  • EN
  •   Despre noi

     Știri


     Aplicație


     Întrebări Frecvente


     Echipa


     Festivalul in cifre


     Testimoniale

     Cum puteți aplica pentru FITS?

    Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este un eveniment ce promovează excelența în artele spectacolului. Selecția evenimentelor care fac parte din programul festivalului se face la recomandarea comisiei artistice, iar participarea la festival este posibilă doar pe baza unei invitații oficiale. 
      Mai mult

     

    INFO CALL FITS #ONLINE

    Tel. 0728 048 830

     Scurt istoric

    În 1993, un grup condus de Constantin Chiriac, actor la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, s-a hotărât să dăruiască orașului un Festival de teatru. Un demers pornit exclusiv din dragostea de oraș, dragostea de teatru și dorința de a oferi comunității un reper, un motiv de mândrie și bucurie.
      Mai mult

  •   Video
  •   Arhivă ediții
  •   Contact

      Biroul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu


     Teatrul Național Radu Stanca Sibiu
    Bvd. Corneliu Coposu nr. 2
    550245 Sibiu, România

     +4 0269 210 092

     +4 0269 210 532


     Preşedinte Festival
    Constantin Chiriac
      tnrs@sibfest.ro


     coordonator evenimente și programare indoor
    Vicențiu Rahău
      vicentiu.rahau@sibfest.ro

     coordonator evenimente și programare outdoor
    Dan Bartha
      dan.bartha@sibfest.ro

     Tehnic
      tehnic@sibfest.ro


     presă
    Mihai Zugravu 
      mihai.zugravu@sibfest.ro


     sponsori
    Ioana Paștiu
      ioana.pastiu@sibfest.ro


     Bursa de Spectacole
    Eliza Ceprăzaru
      eliza.ceprazaru@sibiuartsmarket.ro

      Coordonator al Programului de Voluntariat
    Andrada Grosu
      andrada.grosu@sibfest.ro

     Scrie-ne

    În cazul în care nu ați găsit răspunsul dumneavoastră în secțiunea Întrebări frecvente, ne puteți contacta folosind formularul de mai jos:



  •   Aleea Celebrităților
  •   Bursa de Spectacole
  •   Voluntariat

  știri

   11 iunie 2014

   Oana Stoica

De la mainstream la anarhie

Polonezul Jan Klata a fost unul dintre punctele de atracţie ale FITS 2014, asta după ce anul trecut, spectacolul său, „O piesă despre mamă şi patria – mamă” a fost una dintre senzaţiile festivalului. Dacă în piesa despre mamă şi patrie (cum i se spune pe scurt), Klata trata identitatea poloneză prin prisma relaţiilor între părinţi şi copii (şi modul în care se transferă tarele, personale şi naţionale, de la o generaţie la alta), în „Spre Damasc”, o adaptare de Sebastian Majewski după Strindberg, regizorul reimaginează această dramă onirică a moralităţii în cheie pop. Aş spune că spectacolul lui Klata este un road performance, în care drumul spre sinele spiritual (o călătorie  spre moarte) reprezintă, de fapt, explorarea unui spaţiu închis, o celulă a trecerii. Nimeni nu înaintează pe acest drum, nu există final, nu există întoarcere, nu există scăpare. Într-un decor construit din cranii – ceea ce i-a atras regizorului eticheta de „satanist” – Străinul (Idolul, în spectacol) şi Soţia „parcurg” acest traseu imaginar pe bicicletă. În ciuda „drumului”, spectacolul  este static ca imagine. Între miile de cranii care alcătuiesc o biserică, personajele sunt singurele pete de culoare. Aparent „corect” din punct de vedere religios, spectacolul lui Klata conţine elemente subversive: o scenă a cuplului Idolul – Soţia aminteşte de Bonnie şi Clyde, cu tot cu violenţa aferentă (ba chiar cu trimiteri, poate nu intenţionate, la Domnul şi Doamna Smith), costumele Fratelui şi Sorei au chipul Fecioarei Maria pe ele, iar între cei doi există o scenă de sex (foarte discretă) care i-a adus lui Klata şi acuzaţia de pornografie din partea publicului catolic şi conservator din Cracovia (asta a generat chiar un protest de stradă). Jan Klata pare însă destul de împăcat cu această poziţie ingrată („Nu vreau sa devin un monument. Un monument este un loc pe care se gănieţează proumbeii”). Spectacolul are intermezzo-uri muzicale care dinamizează ritmul, de la Nina Simone şi varianta de concert la hitului „Sinnerman” la Nirvana sau David Bowie.

Cu „Geografia inutil”, Peca Ştefan a bulversat ideea de spectacol de stradă. Contrar aşteptărilor publicului în caee ce priveşte un show stradal - divertisment, culoare, dinamică, facil -, spectacolul realizat în Brazilia este unul despre temele acute ale realităţii la nivel global: anarhia ca răspuns al individului în faţa agresiunii statului, a sărăciei, a manipulării. Adevăr versus stereotip – de exemplu, percepţia lumii despre brazilieni este aceea a unui popor fericit, care dansează samba şi joacă fotbal (şi face mult sex, după cum susţin statisticile). Ceea ce face Peca împreună cu Erro Grupo din Brazila este să demonteze aceste clişee, arătând faţa întunecată a realităţii: sărăcie, disperare, confuzie. Muzica live îmbină zona comercială (inclusiv O- Zone cu „Dragostea din tei”, songul românesc care a contaminat topurile internaţionale) cu fragmente din discursurile luii Nicolae Ceauşescu sau cu declaraţia Nadiei Comăneci la întoarcerea de la o competiţie internaţională: „Am câştigat trei medalii, una pentru partid, una pentru patrie, una pentru popor”. Între eroii de mucava, icon-uri ale comerţului cu vise (cinema-ul) – Spiderman, Batman, Catwoman - şi idolii reali (sportivii), omul ca individ obişnuit îşi pierde nu numai identitatea, ci şi valoarea.

Într-un festival care explodează de spectaculos, „Geografia inutil” şochează prin deconstrucţia formei de show stradal în favoarea mesajului social. Ca de obicei, FITS alătură forme diferite de spectacol, unele chiar antagonice. E aici un soi de provocare a publicului şi de curaj al selecţiei. 


      © Magdalena Hueckel

Tweet

  video

  info

Follow us on Facebook
Follow us on Twitter
Follow us on Pinterest
Follow us on YouTube
RSS Feeds

Quick menu

  • Cum puteți aplica pentru FITS?
  • Bilete
  • Bursa de Spectacole de la Sibiu
  • Teatrul Național RADU STANCA Sibiu
  • Despre Sibiu

Disclaimer

  • Termeni și condiții
  • Politica Cookies
  • Regulament evenimente
  • Întrebări frecvente
  • Regulament protectia datelor personale
  • Achiziții publice

© FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE TEATRU DE LA SIBIU - 2013 Toate drepturile rezervate.

sibfest.ro este optimizat pentru:
      

Layout deAdMAR
Powered by PureQuad