• RO
  • EN
  •   Despre noi

     Știri


     Aplicație


     Întrebări Frecvente


     Echipa


     Festivalul in cifre


     Testimoniale

     Cum puteți aplica pentru FITS?

    Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este un eveniment ce promovează excelența în artele spectacolului. Selecția evenimentelor care fac parte din programul festivalului se face la recomandarea comisiei artistice, iar participarea la festival este posibilă doar pe baza unei invitații oficiale. 
      Mai mult

     

    INFO CALL FITS #ONLINE

    Tel. 0728 048 830

     Scurt istoric

    În 1993, un grup condus de Constantin Chiriac, actor la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, s-a hotărât să dăruiască orașului un Festival de teatru. Un demers pornit exclusiv din dragostea de oraș, dragostea de teatru și dorința de a oferi comunității un reper, un motiv de mândrie și bucurie.
      Mai mult

  •   Video
  •   Arhivă ediții
  •   Contact

      Biroul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu


     Teatrul Național Radu Stanca Sibiu
    Bvd. Corneliu Coposu nr. 2
    550245 Sibiu, România

     +4 0269 210 092

     +4 0269 210 532


     Preşedinte Festival
    Constantin Chiriac
      tnrs@sibfest.ro


     coordonator evenimente și programare indoor
    Vicențiu Rahău
      vicentiu.rahau@sibfest.ro

     coordonator evenimente și programare outdoor
    Dan Bartha
      dan.bartha@sibfest.ro

     Tehnic
      tehnic@sibfest.ro


     presă
    Mihai Zugravu 
      mihai.zugravu@sibfest.ro


     sponsori
    Ioana Paștiu
      ioana.pastiu@sibfest.ro


     Bursa de Spectacole
    Eliza Ceprăzaru
      eliza.ceprazaru@sibiuartsmarket.ro

      Coordonator al Programului de Voluntariat
    Andrada Grosu
      andrada.grosu@sibfest.ro

     Scrie-ne

    În cazul în care nu ați găsit răspunsul dumneavoastră în secțiunea Întrebări frecvente, ne puteți contacta folosind formularul de mai jos:



  •   Aleea Celebrităților
  •   Bursa de Spectacole
  •   Voluntariat

  știri

   28 mai 2014

   George Banu

Aureliu Manea, o stea căzătoare

E ceea ce a fost el pentru noi. El reprezintă „une étoile filante” pe firmamentul teatrului românesc. Puţini pot spune: „am văzut stele căzând”, privilegiu pe care l-am avut însă noi, cei care i-am fost colegi şi prieteni. El a încarnat un punct de incandescenţă maximă.

Ştiinţa a creat concepte al cărui sens  care pentru noi, cei ce-i suntem exteriori, ne scapă. Dar ele ne pot folosi, cel puţin ca metafore. El mi se pare a fi echivalentul a ceea ce, în astronomie, se cheamă „un trou noir”, o sfâşiere cosmică, o ruptură ce interzice continuitatea, ameţitor vertij.

„Etoile filante”/„trou noir” - în acest câmp metaforic se impune ideea unei apariţii şi a unei dispariţii. Egal de intense, egal de tulburătoare. Manea aparţine acelui ordin sacru des evocat în cultura precolombiană, familia „zeilor ce cad” / „les dieux déclinants”, zei militanţi, zei pe care energia luptei îi defineşte şi declinul îi reuneşte. E familia marilor învinşi victorioşi. De la început, teatrul lui Manea s-a plasat sub semnul nopţii. El a fost un nocturn organic, natural, el nu a ajuns la noapte, ci a avut noaptea în el. Ca Cioran, care spunea „noaptea îmi curge în vene”. Am înţeles-o când i-am văzut schiţa de neuitat cu „Macbeth”-ul prezentat pentru examenul de regie în anul III. Apoi, printre primii, el a îndrăznit să reprezinte fizic viziunile nopţii şi spaimele vinei, ca în celebrul său „Rosmersholm” de la Sibiu.  Manea a fost un poet în măsura în care, inspirându-se dintr-un text, a produs momente teatrale autonome, stranii şi libere, graţie teatrului, mijloacelor scenei şi prezenţei corpurilor. Manea se recunoştea în vorbe al căror ecou doar în el răsunau, în imagini pe care el singur le întrevedea, în lumini şi culori ce se constituiau în supuşii săi aliaţi. Piesa îi servea de declanşator al imaginarului şi, în modul cel mai profund, pornind de la ea, Manea propunea un peisaj mintal în care ne invita să pătrundem şi să ne rătăcim. Manea nu trăia veritabil decât în sala întunecată de repetiţii unde uimirile lui se întrupau, unde derutele sale perturbau, unde dezordinea sa se impunea. El era atunci monarhul nopţii. Şi astfel, ca orice rege, el a vorbit şi a făcut teatru numai la persoana I-a. Nu un teatru al deturului şi al retragerii, al lecturii şi analizei, ci un teatru al afirmării de sine, al subiectivităţii ce se asuma cu aceleaşi drepturi ca în pictură sau literatură. Manea nu a servit pe nimeni. El nu s-a ajutat de nimeni. El a fost un autor ce şi-a scris textele direct pe scenă. El nu şi-a fost prizonier decât lui însuşi şi, până la un punct, singur stapân. Apoi echilibrul fragil s-a rupt şi scena românească a ramas orfană: Manea s-a îndepărtat de ea, fără să se mai reîntoarcă. Decesul lui de acum nu face decât să-i confirme absenţa care pentru noi, de la Andrei Şerban la Gabor Tompa sau Mihai Măniuţiu, de la Marina Constantinescu la Gică Preda, a rămas o prezenţă. O stea moartă care, ca în Eminescu, continuă să lumineze. Până când se transformă în „meteorit” ce se prăbuşeşte pe pământ şi îi marchează violent scoarţa! 

Manea s-a revelat pe scena teatrului din Sibiu şi debutul său de atunci şi azi mi-l amintesc. O pecete indelebilă! În semn nu de omagiu instituţional, ci de evocare a deflagraţiei memorabile din anii '70, Constantin Chiriac îl invită pe Andriy Zholdak, artist înrudit cu Manea, să pună în scenă anul viitor „Rosmersholm”. Dialog în timp, dialog cu o fantomă ce ne însoţeşte şi cu un regizor pe care, câţiva dintre noi, nu-l uităm. Până atunci, să ne amintim această „stea căzătoare” care a fost Aureliu Manea, artistic născut la Sibiu.

      © FITS

Tweet

  video

  info

Follow us on Facebook
Follow us on Twitter
Follow us on Pinterest
Follow us on YouTube
RSS Feeds

Quick menu

  • Cum puteți aplica pentru FITS?
  • Bilete
  • Bursa de Spectacole de la Sibiu
  • Teatrul Național RADU STANCA Sibiu
  • Despre Sibiu

Disclaimer

  • Termeni și condiții
  • Politica Cookies
  • Regulament evenimente
  • Întrebări frecvente
  • Regulament protectia datelor personale
  • Achiziții publice

© FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE TEATRU DE LA SIBIU - 2013 Toate drepturile rezervate.

sibfest.ro este optimizat pentru:
      

Layout deAdMAR
Powered by PureQuad