Aniversăm teatrul în fiecare lună prin stelarii FITS

Iată galeria aniversaților FITS din aprilie: Silviu Purcărete, Jan Lauwers și Alvis Hermanis.

Silviu Purcărete este unul dintre cei mai cunoscuți regizori români de teatru, având o carieră impresionantă ce i-a asigurat renumele dincolo de granițele țării natale. A lucrat pentru Royal Shakespeare Company și Nottingham Playhouse (Anglia), Burgtheater (Austria), Det Norske Teatret (Norvegia), Teatrul Național São João (Portugalia), Teatrul Național din Bergen (Norvegia), Teatrul „Katona József” din Budapesta, Teatrul Național Budapesta și Teatrul Csokonai din Debrecen (Ungaria), La Comédie de Saint-Etienne (Franța), Teatrul Vahtangov din Moscova și Baltic House Theatre Company din Sankt Petersburg (Rusia), Teatrul Metropolitan Tokyo (Japonia), precum și pentru Operele din Bonn, Glasgow, Cardiff, Viena, Nancy, Essen. Renumit pentru stilul său special, care transformă orice spectacol într-o experiență puternică și cathartică, Silviu Purcărete manifestă un real interes în special pentru repertoriul literar „clasic”, atacând tipare diverse din care nu lipsesc tragediile antice. Celebrul lui „Faust” (după Goethe) a devenit deja o performanță incontestabilă a scenei românești și internaționale din ultimele decenii.

Constantin Chiriac despre stelarul Jan Lauwers: „una dintre cele mai provocatoare personalități ale teatrului european, prezent cu spectacole pentru a treia oară la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, fondatorul Need Company,

Jan Lauwers a primit o stea pe Aleea Celebrităților pentru cei 30 de ani de pionierat între „a juca” și „a interpreta”, pentru creația sa atât de specială recunoscută de publicul și critica de specialitate europeană prin nenumărate premii.”

Alvis Hermanis a fost recent numit printre cele zece cele mai influente personalități de teatru european din ultimul deceniu de către DU Magazine, revistă elvețiană pentru artă și cultură. Hermanis lucrează în prezent cu marile companii de teatru europene, printre care Burgtheater Viena, Berliner Schaubühne, Münchner Kammerspiele și Schauspielhaus Zürich; dar și de operă, inclusiv La Scala Milano, Opera de Stat din Berlin și La Monnaie Bruxelles. Producțiile lui de teatru au fost prezente la festivaluri de teatru majore, de la Avignon la Edinburgh, și au fost în turnee în peste 40 de țări. Numeroasele sale premii includ: Europe Prize New Theatre Realities, Premiul Stanislavski, două premii Masca de Aur (Moscova), Max Reinhardt Pen (Salzburg Festspiele), Nestroy Preis (Austria) și Premiul Wolf Konrad (Germania). Director artistic al Teatrului New Riga din 1997.
Ilustraţii realizate de Anca Prisacariu
#aleeacelebritatilor #aniversamstelariiFITS #stelariiFITS