platforma de arte vizuale (PAV)
Everything hybrid
Ștefan Radu Crețu
ROMÂNIA
Ștefan Radu Crețu (n. 1983) locuiește și lucrează în Sibiu. Este licențiat al Universității de Arte Vizuale și Design din Cluj Napoca și doctorand al Universității Naționale de Artă, București. Printre expozițiile sale recente se numără: „Predicțiile Pământului”. „Despre gândirea și practica ecologică”, Muzeul National Cotroceni, București (2021, group) și „După doisprezece ani. Producția artistică din România în 180 de lucrări”, MNAC, București (2020, grup). Lucrările sale abordează ideea de locomoție și mișcare, fie terestră, acvatică sau aeriană, și analizează relația dintre formele natural-organice și cele artificial-tehnologice, rezultând în sinteze bi și tri-dimensionale, adesea foarte abstractizate.
Trăim într-o epocă a schimbărilor rapide, nimic nu pare  că apucă să se mai  sedimenteze. Omenirea este pe  un  val evolutiv care a găsit un punct de echilibru cu regresul cu care înaintează paralel sau intersectat. 

Hibridizarea pare să fie o soluție sustenabilă a acestei epoci. Conducem mașini hibrid, facem agricultură hibridă, muncim și facem cursuri hibride, purtăm războaie hibrid, avem anotimpuri hibrid, pare că nimic nu se mai poate identifica ca fiind nehibridizat, pur.  Poate că nici nu ar trebui să fie sau nu a fost niciodată nimic pur sau tocmai această tranziție duce către un rezultat stabil, dar deocamdată suntem prinși în această eră de tranziție, a hibridizări. 

Propunerea mea  pentru PAV este evident o instalație, un hibrid la rândul ei în artă, o subspecie a sculpturii, o alăturare de elemente abstracte și  figurative geometrizate. 

Instalația propusă este o metaforă  care sugerează autosuficiența unui circuit închis, aproape de conceptul utopic de perpetuum mobile, concept care cred că va fi următorul pas al hibridizări, sau în orice caz o variantă superioară a acesteia.

Instalația este compusă dintr-un copac metalic, înalt de aproximativ 6m, în care este suspendată o creatură abstractă. Această creatură este un animal hibrid, geometrizat adică un hibrid între abstract și figurativ dar și hibrid între mai multe specii de animale suprapuse. Lucrarea este cinetică iar sursa mișcării este o mini pompă de acvariu care antrenează o roată de moară de apă, prin intermediul apei. Apa este recirculată  într-un circuit hidraulic închis, în bazinul triunghiular care este totodata și suportul roții de moara, de la baza instalației.  Această mișcare de rotație este preluată de un arbore  cotit și transmisă liniar, mai departe prin cabluri de oțel, elementelor mobile ale creaturii.


Locația exactă: Filarmonica de Stat Sibiu (Peron)
Reprezentații și Acces