Sărutul | Piesă (pace) pentru femei și gâze polenizatoare | Toți plângem la fel | un reminder ecofeminist cu 3 lucrări video și o introducere
Adriana Chiruță
ROMÂNIA
Adriana Chiruta trăiește și lucrează în proiectul ei preferat, un ecolaborator de artă contemporană în construcție, lângă SIbiu, numit Carambach, o țară „inventată” pentru artiști independenți, cercetători și activiști pentru drepturile omului și naturii. Fascinată de modelajul unor elemente invizibile sau imateriale, cum ar fi viitorurile posibile, spațiul gol dintre noi, aerul propriilor respirații, dansul unor idei sau al imaginației din vis sau din starea de veghe, Adriana Chiruta este o artistă cu practici hibride. Cu un background de arte performative, regizoare de teatru pasionată mai degrabă de dans și cu studii de filosofie, se plimbă post-conceptual prin diverse medii (video, sunet, text, etc). Structurate ca instalații performative, lucrările ei conduc simțurile privitorului dinspre exterior înspre el însuși, ca subiect de artă invitat să-și ocupe scena propriei vieți la nivel personal, social, politic.
Sărutul | Piesă (pace) pentru femei și gâze polenizatoare | Toți plângem la fel |
un reminder ecofeminist cu 3 lucrări video și o introducere
Sărutul
Au rămas lipiți unul de altul mai bine de 5 ore, în soare, în ploaie, inseparabili, extatici și indiferenți la tot ce se petrecea în jur. Corpuri ale iubirii într-o coregrafie de o tandrețe extremă. Maeștri ai sărutului. Natura se arăta din nou ca spațiu gigantic de arte performative sau galerie de artă în care se derulează continuu nenumărate opere, deseori mult mai rafinate decât cele umane. Această reinterpretare a temei sărutului cu un cuplu de melci pune din nou sub semnul întrebării poveștile despre superioritatea oamenilor atunci când vine vorba de iubire sau de respect pentru finețea lumii.
Piesă (pace) pentru femei și gâze polenizatoare |
Adriana Chiruță lives and works in her favourite life-art project project, a contemporary art ecolaboratory under construction, near Sibiu, called Carambach, an “invented” country for artists, scientists, nature and human rights activists. Fascinated by the action of modelling some invisible or immaterial elements such as, for instance, some possible futures or the empty space between us or the air of our own breaths or the dance of ideas or imaginations from our waking or dreaming states, Adriana Chiruță is an artist with hybrid practices. A performing arts professional, theatre director and dance passionate, with a philosophy background, she enjoys taking post-conceptual walks through different mediums (sound, video, text, etc.). Structured as performative installations, her works are meant to direct the viewers’ senses from the exterior art objects, toward themselves, as subjects of art invited to occupy the stage of their own life personally, socially and politically.
Toți plângem la fel
Acum câțiva ani, undeva la marginea Europei, am plâns ore în șir. Nefiind un plâns din motive strict personale, m-am decis să îl înregistrez câteva secunde. De fapt motivul plânsului era că nu am învățat, nici personal, nici colectiv, să ne oprim din a ne provoca unii altora suferință, nedrept, dar în același timp evitabil. Deplângeam suferința evitabilă și lipsită de sens, a umanității. Acum, după câțiva ani de atunci, având în fundal vărsările de sânge, nu doar de lacrimi, din Ucraina, Siria, Somalia, Etiopia, Birmania, Mozambic, Palestina și multe alte părți ale lumii, Toți plângem la fel este o invitație posibil tardivă de a performa un alt viitor, cu un curs mai pacifist al acțiunilor noastre, cât mai lipsit de suferințe evitabile.